Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

owoc maliny

(uboczne użytkowanie lasu), Owoc krzewu maliny właściwej (Rubus idaeus L.) złożony ze zrośniętych pestkowców barwy czerwonej. Owoce są mało trwałe, często spożywane w stanie świeżym ze względu na doskonały smak i aromat. Ich barwa, utrzymująca się także po przetworzeniu nadaje atrakcyjności sokom, syropom, konfiturom i nalewkom. Zawierają witaminę C, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy oraz śladowe ilości kwasu salicylowego i mrówkowego), związki śluzowe, pektyny, antocyjany oraz sole mineralne (m.in. związki fosforu, żelaza i miedzi). Sok malinowy wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz regulujące pracę żołądka. Znajduje też zastosowanie jako dodatek do leków, poprawiając ich smak (corrigentia). W Polsce rozpowszechnione są uprawy odmian maliny wielkoowocowej, których owoce nie są jednak tak aromatyczne, jak dziko rosnacej maliny właściwej.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Grochowski W., Grochowski A. 1994. Leśne grzyby, owoce i zioła. Zbiór i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa

Publikacje powiązane tematycznie

Barszcz A. 2014. Surowce leśne. Materiały do wykładów. ZULiD, UR Kraków. Grau J. Jung R., Munker B. 1996. Zioła i owoce leśne. Wyd. GeoCenter, Warszawa. Grochowski W. 1990.Uboczna produkcja leśna. PWN, Warszawa.

Powiązane hasła

leśne rośliny owocodajne

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt