(
łowiectwo), choroba, którą powoduje włosień kręty Trichinella spiralis. Żywicielem ostatecznym dla włośnia może być człowiek, świnia domowa, pies, kot,
dzik,
lis,
wilk,
borsuk,
niedźwiedź oraz inne gatunki mięso lub wszystkożerne. Po spożyciu zarażonego mięsa
larwy w nim zawarte osiągają dojrzałość płciową w jelitach. Samice rodzą żywe
larwy, które z krwią wędrują do mięśni poprzecznie prążkowanych. Tam zwijają się spiralnie i otaczają torebką, która po pewnym czasie ulega zwapnieniu. W trakcie wędrówki
larwy uszkadzają błony śluzowe przewodu pokarmowego oraz mięśnie, a ich produkty przemiany materii działają toksycznie na
organizm żywiciela np. człowieka, dla którego
zakażenie może skończyć się śmiercią. Każdy
myśliwy ma obowiązek poddania badaniu na obecność włośni tuszy każdego pozyskanego dzika.
ŹRÓDŁO (AUTOR)
Jan Błaszczyk