Dział
Uboczne użytkowanie lasu
Ilość znalezionych haseł: 167
Szyszkojagody jałowca są barwy czarnej, z sinym nalotem. Zawierają wyjątkowo dużo cukrów (25 do ponad 30%), głównie glukozy i fruktozy, a także obfitość związków mineralnych (5 do 7%), kwasy organiczne (3%), pektyny (0,7%), olejki eteryczne, gorycz juniperynę, flawonoidy, garbniki i woski.
Zobacz więcej...
Liść brzozy zawiera flawonoidy (1,5 - 2,3%), garbniki (9%), saponiny (3,2%), olejki eteryczne, sole mineralne, karotenoidy, witaminy. Wykazuje działanie: przeczyszczające, moczopędne, napotne, przeciwreumatyczne; stosowany jest też w kamicy nerkowej, przy dolegliwościach watroby, łuszczycy i egzemach. Pączki brzozy mają mniejsze znaczenie.
Zobacz więcej...
Surowcem użytkowym są owocostany, t. zw. szyszki chmielowe, pozyskiwane gdy są barwy zielonożółtej. Zawierają olejek eteryczny, gorycze, flawonoidy, związki purynowe, garbniki i woski. Służą do celów leczniczych: wykazują działanie uspokajające, rozkurczowe, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwbakteryjnie, pobudzają apetyt i procesy trawienne. Dla przemysłu piwowarskiego chmiel zwyczajny jest uprawiany na plantacjach.
Zobacz więcej...
Owoc, to czarna jagoda z sinym nalotem o soku ciemnoczerwonym.Wartość kaloryczna owoców wynosi 0,154 MJ/100g. Świeże owoce zawierają około 14,5% suchej masy, stosunkowo mało ekstraktu – 10,5% w tym ok. 7,1% cukrów, a ponadto 1,1% kwasów, 1% związków azotowych, 0,3% soli mineralnych i 0,4% pektyn. W ich składzie chemicznym oznaczono 22 mg/100g witaminy C, a ponadto prowitaminę A, witaminy E, PP, B1, B2 oraz B6.
Zobacz więcej...
Owoc złożony z czarnych, błyszczących pestkowców. Wartość kaloryczna wynosi 0,183 MJ/100g części jadalnej. W stanie świeżym owoce zawierają około 14% suchej masy, 7,6% ekstraktu, w tym 4,2% cukrów; zawartość kwasów organicznych – ok. 1,5%, związków azotowych 1%, soli mineralnych – 0,7% i pektyn 0,8%. Zawierają dość dużo prowitaminy A i stosunkowo dużo witaminy PP.
Zobacz więcej...
Owoce – pestkowce, kuliste, czarne, lśniące, zebrane w baldachy. Ich wartość kaloryczna wynosi 0,228 MJ/100g. Zawartość suchej masy w owocach świeżych wynosi około 19%, cukry stanowią ok. 6%, kwasy organiczne 1,2%, związki azotowe 2,2%, sole mineralne ok. 0,9% i pektyny 1,4%. Zawierają ok. 60µg/100g prowitaminy A i 18 mg/100g witaminy C oraz stosunkowo dużo witaminy PP.
Zobacz więcej...
Owoce kuliste, jaskrawoczerwone, typu jabłka, zebrane w baldachogrona. Zawierają około 27% suchej masy, 21% ekstraktu, w tym blisko 6% cukrów, ponad 2% kwasów organicznych, a ponadto około 1,8% związków azotowych i 0,4% pektyn. Cechują się dużą zawartością soli mineralnych (około 0,80%), garbników i goryczy. Są bogatym źródłem prowitaminy A i witaminy C (około 50mg/100g).
Zobacz więcej...
Owoc pozorny – szupinka, zawierający liczne, drobne owocki (niełupki), czerwony, o kształcie kulistym lub wydłużonym. Wartość kaloryczna jest wysoka - ok. 0,370 MJ/100g. Udział suchej masy w miąższu świeżych owoców jest duży – około 36%, zawiera 26% ekstraktu ( w tym ok. 7% cukrów), 2,6% kwasów organicznych, 1,6% związków azotowych oraz garbniki, pektyny, glikozydy i olejek eteryczny a także dużo soli mineralnych.
Zobacz więcej...
Owoc złożony z soczystych pestkowców, barwy czerwonej. Wartość kaloryczna wynosi około 0,140 MJ/100g. Zawartość suchej masy kształtuje się na poziomie 19,5%, ekstraktu 10,8% ( w tym cukrów ok. 6,2%), kwasów organicznych 2%, związków azotowych 1,5%, soli mineralnych 0,60% ; zawierają też sporo pektyn – 1,6% i związków śluzowych.
Zobacz więcej...
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »
Wszystkich stron: 12