Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

Dział

Płazy i gady

Ilość znalezionych haseł: 296

Płazy i gady

padalec zwyczajny

(zoologia leśna, gady), (łac. Anguis fragilis) gatunek beznogiej jaszczurki z rodziny padalcowatych Anguidae. W szkielecie pozostałości pasa barkowego i miednicowego. Ciało długie (samce do 50 cm, samice do 40 cm), robakowate. Głowa mała, słabo wyodrębiona, pysk tępo zakończony. Ogon walcowaty, mniej więcej równy długości ciała, łatwo łamliwy. Powieki ruchome, nieprzezroczyste. Zęby ostre. Przednia, wolna część języka wciągana do specjalnej pochwy. Łuski gładkie, lśniące, równej lub bardzo zbliżonej wielkości. Ubarwienie szarobrunatne, brunatne, rzadziej jasnoszare. Często wzdłuż grzbietu drobne ciemniejsze plamy lub kropki, układające się w ciemny pas. Spód ciała ciemnoszary, u samców jaśniejszy niż u samic. Duża zmienność ubarwienia. Prowadzi skryty tryb życia, jest aktywny o zmierzchu i w nocy. Zasiedla lasy i zarośla. Unika miejsc silnie nasłonecznionych, zagrzebuje się w mchu i w liściach. Spoczynek zimowy od października do marca-kwietnia. Zimuje w norach gryzoni i innych kryjówkach ziemnych, często gromadnie, również z innymi gatunkami gadów i płazami. Gody w maju. Jajożyworodny. Liczba młodych w miocie: do 16. W pokarmie: dżdżownice, ślimaki, owady, wije, pająki. W Polsce pospolity, ale rzadko spotykany ze względu na tryb życia. Długowieczny, żyje do 15 lat (rekord w hodowli w zoo: 54 lata). Objęty ochroną częściową. Wymieniony w III załączniku Konwencji Berneńskiej. Według kategorii IUCN gatunek najmniejszej troski.

Zobacz więcej...
Kontakt

Szybki kontakt