Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

Dział

Płazy i gady

Ilość znalezionych haseł: 296

Płazy i gady

kumak górski

(zoologia leśna, płazy), (łac. Bombina variegata) gatunek z rodziny kumakowatych Bombinatoridae. Niewielki płaz, o długości ciała 2,5-5,5 cm (najczęściej 4-5cm). Bardzo podobny do kumaka nizinnego, ale tułów ma bardziej zwarty, kończyny tylne mocniejsze, błony pławne lepiej rozwinięte. Skóra bardziej chropowata, pokryta dużymi szorstkimi brodawkami ze zrogowaciołymi kolcami na końcach. Skóra na spodniej części ciała jest gładka. Grzbiet oliwkowy lub szarobrązowy z małymi, ciemnymi, symetrycznie rozłożonymi plamkami. Spód ciała ubarwiony kontrastowo (ubarwienie ostrzegawcze), jaskrawe plamy są koloru żółtego lub cytrynowożółtego. Plamy zlewają się ze sobą, ale układ i stopień łączenia się plam są indywidualnie zmienne. Łącznie powierzchnia żółtych plam jest większa niż powierzchnia pomarańczowych plam u kumaka nizinnego i zajmuje większą część spodu ciała. Źrenice sercowate. Występuje w Karpatach do wysokości 1600 m n.p.m.i na pogórzu od wysokości 250 m n.p.m. (niżej występuje kumak nizinny). Zasiedla małe płytkie zbiorniki okresowe o mętnej wodzie, naturalne niewielkie stawy, rowy przydrożne, kałuże, koleiny. Częściej niż kumak nizinny spotykany na lądzie. Aktywny wieczorem. Pokarm głównie lądowy. W pokarmie: chrząszcze, pluskwiaki, błonkówki, pająki, dżdżownice, ślimaki, mrówki, rzadko organizmy wodne. Zimuje na lądzie, od września-października. Głos cichy, rezonatory nie występują. Ampleksus pachwinowy. Gody przedłużone. Rozwój jaj 10-12 dni. Ściśle chroniony, objęty ochroną czynną. Wymieniony w II załączniku Konwencji Berneńskiej oraz w II i IV załączniku Dyrektywy siedliskowej. Według kategorii IUCN gatunek najmniejszej troski.

Zobacz więcej...

Płazy i gady

kumak nizinny

(zoologia leśna), (łac. Bombina bombina) Gatunek z rodziny kumakowatych Bombinatoridae. Drobny płaz. Ciało spłaszczone grzbietobrzusznie. Głowa mała, kończyny tylne krótkie. Błona pławna krótka, nie sięga do końca palców. Brak parotyd i błony bębenkowej. Oczy małe, źrenice w kształcie serca. Rezonatory wewnętrzne, parzyste. Na grzbiecie liczne gładkie brodawki z gruczołami jadowymi i śluzowymi. Grzbiet szary, oliwkowy, ciemnoszary, z dużymi ciemnymi plamami. Często plamy łopatkowe. Duża zmienność barw zależna od warunków środowiskowych. W zbiornikach z mętną wodą, piaszczystym dnem i skąpą roślinością nadbrzeżną grzbiet jasnozielony z ciemnozielonymi plamami. Spód ciała gładki, bez brodawek, grafitowy lub niebieskoszary z jaskrawymi pomarańczowymi lub ceglastoczerwonymi plamami i białymi punkcikami. Plamy nieregularne w kształcie, i wielkości. pokrywają mniej niż połowę spodu ciała. Brak połączeń między dużymi plamami. Ubarwienie ostrzegawcze. Występuje w całej Polsce z wyjątkiem Karpat i Sudetów, do wysokości 250 mn.p.m. Gatunek ciepłolubny, preferuje wody o temperaturze 17-25 stopni Celsjusza. Najchętniej zasiedla małe zbiorniki wodne z dużą ilością roślin wodnych: oczka wodne, rozlewiska, starorzecza, glinianki, stawy rybne. Czasem występuje też w niedrożnych kanałach i rowach. Większość życia spędza w wodzie, na lądzie spotykany rzadko. Zostaje w zbiornikach nawet po zakończeniu godów. Zimuje na lądzie w norach, zagłębieniach gruntu, jamach, pod stertami liści, często z innymi gatunkami płazów. Aktywny wieczorem.W pokarmie: drobne skorupiaki, larwy komarów, ochotek i chrząszczy wodnych, również zbierane z powierzchni wody pająki, muchy, pluskwiaki, mrówki, ślimaki, chrząszcze. Gody od kwietnia, rozciągnięte w czasie, nie tak masowe jak u innych polskich płazów. Głos pojedynczaego samca cichy, ale chóralny śpiew słyszalny z dużej odległości. Funkcję rezonatorów pełnią płuca. Ampleksus pachwinowy. Jaja w nieiwlekich pakietach. Rozwój jaj około 7 dni, rozwój kijanek 3 miesiące. Dojrzałość płciowa w 2.-4. roku życia. Długość życia do 12 lat. Ściśle chroniony, objęty ochroną czynną. Wymieniony w II załączniku Konwencji Berneńskiej oraz II i IV załączniku Dyrektywy siedliskowej. Według kategorii IUCN gatunek najmniejszej troski.

Zobacz więcej...
Kontakt

Szybki kontakt