Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

Dział

Ptaki

Ilość znalezionych haseł: 671

Ptaki

biegus zmienny

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Calidris alpina, ang. Dunlin) ptak z rodziny Scolopacidae (bekasowate), rzędu Charadriiformes (siewkowe). Długość ciała 17-21 cm, rozpiętość skrzydeł 32-36 cm, masa ciała 35-72 g. Sylwetka dość krępa o krótkiej szyi i niezbyt długich nogach. Wyraźny polifenizm (występowanie barwniejszej szaty godowej i skromniejszej spoczynkowej). W szacie godowej łatwo rozpoznawalny do czarnej plamie na brzuchu. Wierzch czarno-szaro-rdzawy, pierś czarno kreskowana na białym tle. W szacie spoczynkowej popielaty z wierzchu, biały od spodu z delikatnym plamkowaniem na piersi. W locie widoczny biały pasek biegnący wzdłuż skrzydła oraz czarny pasek przez środek kupra i ogona. Dziób czarny, średniej długości, lekko zakrzywiony w dół. Najliczniejszy biegus przelatujący przez nasz kraj, jesienią może tworzyć duże stada. Ponadto skrajnie nielicznie lęgowy na wybrzeżu i w dolinie Biebrzy. Gniazdo zakłada na ziemi. W maju składa 4 jaja, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 21-23 dni. Zagniazdownik, pisklęta wykluwają się pokryte puchem i są od razu gotowe do opuszczenia gniazda. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III-V i VII-XI, zimuje na wybrzeżach zachodniej Europy i w basenie Morza Śródziemnego. Pożywienie: drobne bezkręgowce wodne. Liczebność w Polsce szacowana była na 10-20 par, ale brak stwierdzeń lęgów po 2000 roku. Gatunek objęty ochroną ścisłą i dodatkowym zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie.

Zobacz więcej...
Kontakt

Szybki kontakt