Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

Dział

Ptaki

Ilość znalezionych haseł: 671

Ptaki

dubelt

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Gallinago media, ang. Great Snipe) ptak z rodziny Scolopacidae (bekasowate), rzędu Charadriiformes (siewkowe). Długość ciała 26-30 (w tym dziób 6-7) cm, rozpiętość skrzydeł 43-50 cm, masa ciała 140-227 g. Nieco większy od kszyka, o masywniejszej sylwetce. Również ubarwienie bardzo podobne do niego, ale cały brzuch pręgowany, a na pokrywach skrzydłowych zaznaczone dwa wyraźne, białe paski. W locie ogon z rdzawym środkiem i białymi bokami. Dziób długi, mocny. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce regularnie, choć niezbyt licznie przelotny, ponadto bardzo nielicznie lęgowy, głównie w północno-wschodniej części kraju (Biebrza, Narew, Bug, Polesie). Zamieszkuje turzycowiska i łąki bagiennych dolin rzecznych. Wiosną odbywa grupowe toki, podczas których puszą upierzenie, roztaczają ogon i skrzydła oraz podskakują, wydając przy tym osobliwe klekoczące i świszczące głosy. Gniazdo zakłada na ziemi. W okresie V-VII składa 4 jaja, które wysiaduje wyłącznie samica przez 22-24 dni. Zagniazdownik, pisklęta wykluwają się pokryte puchem i są od razu gotowe do opuszczenia gniazda. Wyprowadza jeden, rzadziej dwa lęgi w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III-IV i VII-XI, zimuje w Afryce. Pożywienie: bezkręgowce, rzadziej nasiona. Liczebność w Polsce szacowana na 750-850 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą i dodatkowym zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie.

Zobacz więcej...
Kontakt

Szybki kontakt