Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

Dział

Ssaki

Ilość znalezionych haseł: 173

Ssaki

ryjówka malutka

(zoologia leśna, ssaki), (Sorex minutus Linnaeus, 1766) przedstawiciel rodziny ryjówkowate Soricidae, podrodziny Soricinae. Pyszczek silnie wyciągnięty w ryjek. Okrywa włosowa gęsta, krótka. Grzbiet jednolicie brunatny, brunatnokasztanowy. Spód jaśniejszy, szaro-brunatny, łagodnie odgraniczony od grzbietu. Ogon równomiernie owłosiony. Długość ciała 4-6 cm, długość ogona 70-75% długości ciała. Ucho krótkie, słabo widoczne, zawsze poniżej 6,5 mm długości. Oko położone bliżej końca ryjka niż przedniego brzegu otworu słuchowego. Masa ciała 2-6 g (przezimki 3-6 g, tegoroczne 2-4 g), zwykle 3-4 g. Efekt Dehnela. Długość czaszki 14-16 mm. Czaszka bardzo delikatna, kości cienkie. Brak łuków jarzmowych. Zębów 32. Wzór zębowy 3133/2013. Zęby zabarwione czerwono-brązowo. Drapieżna. Pokarm wyłącznie mięsny i wysokokaloryczny: drobne bezkręgowce, głównie larwy owadów, pajęczaki, padlina. Szybki metabolizm. Zapotrzebowanie pokarmowe wysokie, równe 200% masy ciała. Gatunek terytorialny. Zamieszkuje lasy liściaste i mieszane, zarośla, pola, łąki, turzycowiska, parki, ogrody, cmentarze. Spotykana w miejscach bardziej suchych niż ryjówka aksamitna. Ruja III-IX, młode rodzą się w III-IX. Liczba miotów w roku: 3-4, liczba młodych w miocie 2-9(12). Aktywna cały rok i całą dobę, z przerwami na odpoczynek. Maksymalna długość życia 14 miesięcy. Średnio żyje 6 miesięcy. Wrogowie naturalni: ptaki i ssaki drapieżne. Objęta ochroną gatunkową ścisłą.

Zobacz więcej...
Kontakt

Szybki kontakt