Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

błotniak stepowy

Opis
Rysunki
Zgłoś uwagę

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Circus macrourus, ang. Pallid Harrier) ptak z rodziny Accipitridae (jastrzębiowate), rzędu Accipitriformes (szponiaste). Długość ciała 40-50 cm, rozpiętość skrzydeł 97-118 cm, masa ciała 235-600 g. Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec jest jasnopopielaty z wierzchu i biały od spodu. Na końcach skrzydeł od spodu czarne klinowate plamy, mniej skontrastowane od wierzchu. Najważniejszą cechą samic i młodych jest biała półobroża oddzielająca rysunek na głowie od ciemnego kołnierza na szyi. Pochodzenie: południowo-wschodnia Europa, Azja. Zamieszkuje tereny otwarte. Pożywienie: małe kręgowce łąkowe oraz duże owady. Do Polski zalatuje sporadycznie. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
błotniak stepowy

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt