Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

bogatka

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Parus major, ang. Great Tit) ptak z rodziny Paridae (sikory), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 13,5-15 cm, masa ciała 14-22 g. Głowa czarna z białymi policzkami, przez środek żółtej piersi i brzucha przebiega czarny krawat. Nieznaczny dymorfizm płciowy, krawat samca rozszerza się w szeroką plamę na brzuchu. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje lasy, parki, ogrody, zadrzewienia. Gniazduje w dziuplach, zajmuje też skrzynki lęgowe. W okresie V-VII składa 7-12 jaja, które wysiaduje wyłącznie samica przez 12-15 dni. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gatunek częściowo osiadły. Pożywienie: owady (głównie gąsienice), zimą także nasiona. Liczebność w Polsce szacowana na 1-3 miliony par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

bogatka
bogatka

Rysunki

bogatka

Tabele

bogatka

Mapy

Filmy

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt