Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

Borsuk

Borsuk Meles meles Zasięg występowania gatunku obejmuje prawie całą Europę. Na większości obszarów liczebność gatunku wzrasta lub jest stabilna. Borsuki kopią nory głównie na terenach leśnych, w ostatnich dekadach wykazuje ekspansję na tereny rolnicze, sady oraz obszary zabudowane. W górach wykorzystują również szczeliny skalne. Borsuki żyją w grupach rodzinnych. Nory (norowiska) są zamieszkiwane i rozbudowywane przez kolejne pokolenia borsuków i osiągają często znaczne rozmiary. W jednym miejscu norowisko może funkcjonować nawet przez ponad 100 lat. 

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Autor: dr Jakub Gryz

 

https://www.iucnredlist.org/species/29673/45203002
http://www.iop.krakow.pl/Ssaki/gatunek/105

Publikacje powiązane tematycznie

Sumiński P., Romanowski J., Goszczyński J. 1993. Ssaki Drapieżne Europy. PWRiL, Warszawa.Wilczek L. 2005. Opowieści o borsukach. Dom Wydawniczy „Benkowski”, Białystok.
Kurek P., Piechnik Ł. 2017. Borsuk europejski. Wydawnictwo Klubu Przyrodników, Świebodzin.

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Borsuki Fot. J. Gryz
Borsuk J. Gryz

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Hasło dodane 2019-11-22 przez Administratora Encyklopedii Leśnej
Kontakt

Szybki kontakt