Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

brodziec śniady

Opis
Zdjęcia
Rysunki
Zgłoś uwagę

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Tringa erythropus, ang. Spotted Redshank) ptak z rodziny Scolopacidae (bekasowate), rzędu Charadriiformes (siewkowe). Długość ciała 29-33 cm, masa ciała 121-205 g. Wyraźny polifenizm (występowanie barwniejszej szaty godowej i skromniejszej spoczynkowej). W szacie godowej łupkowoczarny, jedynie wierzch i skrzydła szaro nakrapiane. Nogi wiśniowoczarne, dziób czarny z czerwoną nasadą żuchwy. W szacie spoczynkowej jasnoszary z czerwonymi nogami i nasadą żuchwy. Ptak młody ma prążkowany spód ciała i pomarańczowe nogi. Gniazduje w arktycznej tundrze i lasotundrze. W Polsce spotykany wyłącznie na przelotach (IV-V i VIII-X). Pożywienie: wodne owady, skorupiaki, mięczaki, rybki, kijanki. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

brodziec śniady

Zgłoś uwagę do hasła

brodziec śniady

Powiązane hasła

polifenizm

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt