Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

czajka

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Vanellus vanellus, ang. Lapwing) ptak z rodziny Charadriidae (sieweczkowate), rzędu Charadriiformes (siewkowe). Długość ciała 28-31 cm, rozpiętość skrzydeł 67-72 cm, masa ciała 128-330 g. Zielono połyskując wierzch ciała i biały spód z pomarańczowym podogoniem. Na głowie długi czub. Nieznaczny dymorfizm płciowy wyłącznie w okresie lęgowym (samiec w szacie godowej ubarwiony jaskrawiej od samicy i ma dłuższy czub). W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy, ale jej liczebność spada. Zamieszkuje wilgotne łąki, brzegi wód, pola uprawne. Gniazdo zakłada na ziemi. Gniazduje pojedynczo lub kolonijnie. W okresie IV-V składa 4 jaja, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 24-28 dni. Zagniazdownik, pisklęta wykluwają się pokryte puchem i są od razu gotowe do opuszczenia gniazda. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty II-III i VII-IX, zimuje w zachodniej Europie i basenie Morza Śródziemnego. Pożywienie: bezkręgowce, głównie owady łąkowe. Liczebność w Polsce szacowana na 100-150 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

dymorfizm płciowy

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

czajka
czajka

Rysunki

czajka

Tabele

czajka

Mapy

czajka

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt