Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

czernica

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Aythya fuligula, ang. Tufted Duck) ptak z rodziny Anatidae (kaczkowate), rzędu Anseriformes (blaszkodziobe). Długość ciała 40-47 cm, rozpiętość skrzydeł 65-72 cm, masa ciała 340-1000 g. Wyraźny dymorfizm płciowy wyłącznie w okresie lęgowym. Kaczor ubarwiony czarno z białymi bokami ciała, w szacie godowej ma długi czub zwisający z tyłu głowy. Samica brunatna z krótkim czubkiem. Dziób szary z czarnym końcem. W Polsce obecnie szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy, pojawił się w naszym kraju dopiero pod koniec XIX wieku. Zamieszkuje stawy, jeziora, starorzecza z zarośniętymi brzegami. Gniazdo zakłada na ziemi lub na wodzie (pływająca platforma z roślin). W okresie V-VII składa 8-11 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 23-28 dni. Zagniazdownik, pisklęta wykluwają się pokryte puchem i są od razu gotowe do opuszczenia gniazda. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III-V i VIII-XII, zimuje w zachodniej Europie i basenie Morza Śródziemnego, część osobników zimuje w kraju. Pożywienie: mięczaki i bezkręgowce wodne, rośliny wodne. Liczebność w Polsce szacowana na 15-25 tysięcy par. Gatunek łowny. Okres polowań od 15 sierpnia do 21 grudnia.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

czernica

Tabele

czernica

Mapy

czernica

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt