Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

czyż

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Carduelis spinus, ang. Siskin) ptak z rodziny Fringillidae (łuszczaki), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 11,5-12,5 cm, masa ciała 11-18 g. Samiec z czarną czapeczką i plamka na gardle i szarymi policzkami. Reszta głowy, szyja i pierś żółte, brzuch biały, ciemno kreskowany. Kark i grzbiet zielonkawe, ciemno kreskowane. Na czarnym skrzydle dwa żółte paski i obrzeżenia lotek. Żółte również boki nasady ogona i kuper. Samica bez rysunku na głowie i znacznie mniej żółta. W Polsce umiarkowanie rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje wiosną i latem bory, a zimą - olsy. Gniazdo zakłada wysoko na drzewach. W okresie IV-VII składa 4-5 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 12-13 dni. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III-IV i IX-X, część osobników zimuje w kraju. Pożywienie: nasiona olchy, brzozy, wiosną także owady. Liczebność w Polsce szacowana na 10-20 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

czyż
czyż
czyż

Rysunki

czyż

Tabele

czyż

Mapy

czyż

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt