Daniel Dama dama Naturalny obszar występowania daniela obejmował najprawdopodobniej Azję Mniejszą. Jego przesiedlanie na nowe obszary, w basenie Morza Śródziemnego, rozpoczęli Fenicjanie a proces ten kontynuowali starożytni Rzymianie. Obecnie daniele żyją na wolności w prawie całej Europie (za wyjątkiem wschodniej części), licznych populacjach w obu Amerykach, Australii i Nowej Zelandii a także w Afryce. Daniele są również powszechnie hodowane, jako zwierzęta gospodarskie w celu produkcji mięsa, skór i poroży. Daniel jest mniejszy od jelenia szlachetnego a masa dorosłych samców może przekraczać 100 kg, samice są znacznie lżejsze. Daniele występują w trzech podstawowych odmianach barwnych: najczęściej występującej płowej, białej (leucystycznej) oraz czarnej (ciemnobrązowej). W Polsce daniele najliczniej występują w zachodniej części kraju. Liczebność tego gatunku gwałtownie rośnie w ostatnich dekadach i wykazuje on ekspansję na nowe tereny, głównie za sprawą introdukcji oraz ucieczek z hodowli fermowej. Część osobników może również pochodzić z populacji żyjących w krajach sąsiednich (Czechy, Słowacja, Niemcy). Wzrost liczebności danieli ma negatywny wpływ na rodzime jeleniowate, głównie sarnę. Daniel jest gatunkiem łownym. Daniele są łatwym łupem dla wilków oraz zdziczałych psów.
Autor: dr Jakub Gryz
http://www.iop.krakow.pl/gatunkiobce/defaultd09c.html?nazwa=opis&id=109&je=pl
http://www.iop.krakow.pl/ias/gatunki/189
http://www.iop.krakow.pl/Ssaki/gatunek/124
Dzięciołowski R. 1994. Daniel. Wydawnictwo SGGW, Warszawa