Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

dehydrogenazy glebowe

(gleboznawstwo leśne), dehydrogenazy to → enzymy odłączające atomy wodoru (łac. hydrogenium - wodór) ze związków organicznych występujących w organizmach żywych. Powszechnie występują w glebach, zwłaszcza w poziomach próchnicznych. W glebie przez odłączenie wodoru, dehydrogenazy przyspieszają utlenianie materii organicznej. Są określane jako wskaźniki biochemicznej i mikrobiologicznej aktywności gleb. Odgrywają ważną rolę w rozkładzie materii organicznej w glebach, w procesach → nitryfikacja i → denitryfikacja i innych. Szybkość reakcji enzymatycznych jest uwarunkowana stężeniem enzymów uczestniczących w reakcji, ilości materii organicznej, temperatury i uwilgotnienia, odczynu, i innych właściwości gleb. Aktywność dehydrogenaz w glebie jest uzależniona od aktywności innych enzymów, powszechnie występujących w drobnoustrojach glebowych. Dlatego oznaczenie ich aktywności w glebie jest wskaźnikiem intensywności metabolizmu oddechowego mikroorganizmów, takich jak → bakterie glebowe i → promieniowce glebowe.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Januszek K. 1999. Aktywność enzymatyczna wybranych gleb leśnych Polski południowej w świetle badań polowych i laboratoryjnych. Seria Rozprawy. Zasz. Naukowe AR Kraków, z. 250. s.132.

Publikacje powiązane tematycznie

Januszek K. 1999. Aktywność enzymatyczna wybranych gleb leśnych Polski południowej w świetle badań polowych i laboratoryjnych. Seria Rozprawy. Zasz. Naukowe AR Kraków, z. 250. s.132.
Russel S. 2005. Znaczenie badań enzymów w środowisku glebowym. Acta Agrophisica, Rozprawy i monografie. PAN (3): 5–9

Powiązane hasła

enzymy glebowebiologia gleby

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt