Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

dojrzałość owoców

(hodowla lasu, szkółkarstwo), stan w pełni wykształconych owoców, szczególnie owoców mięsistych, w których dochodzi do przekształcenia się skrobi w cukry proste, zwiększenia się miękkości owocu w wyniku hydrolizy substancji pektynowych oraz zmiany zabarwienia owocu wskutek rozkładu chlorofilu i pojawienia karotenoidów, flawonoidów i betalain. Procesy dojrzewania owoców związane są z dostępnością substratów oddechowych oraz zmian aktywności i ilości wielu enzymów.

Publikacje powiązane tematycznie

Fizjologia roślin. Praca zborowa pod red. J. Koncewicza i S. Lewaka. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2007

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt