Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

drop

(zoologia leśna), (łac. Otis tarda, ang. Great Bustard) ptak z rodziny Otididae (dropie), rzędu Otidiformes (dropie). Długość ciała samca 90-105 cm, samicy 75-85 cm, rozpiętość skrzydeł samca 210-240 cm, samicy 170-190 cm, masa ciała 3,2-20 kg. Jeden z największych ptaków latających. Ubarwienie rdzawobrązowe na wierzchu ciała i białe na spodzie. Samiec ma przepaskę na piersi i popielatą głową z wąsami. Lata majestatycznym lotem z powolnymi uderzeniami skrzydeł. Tokujący samiec puszy całe upierzenie i wydyma pierś, wyglądając jak pierzasta kula. Zamieszkuje tereny otwarte. W latach 80. ubiegłego wieku wyginął w Polsce jako ptak lęgowy. Obecnie jedynie sporadycznie zalatują do naszego kraju osobniki z Niemiec. Pożywienie: rośliny, także bezkręgowce. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

toki

Zdjęcia

Rysunki

drop

Tabele

Mapy

drop

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt