Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

dudek

Opis
Zdjęcia
Rysunki
Tabele
Mapy
Zgłoś uwagę

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Upupa epops, ang. Hoopoe) ptak z rodziny Upupidae (dudki), zaliczanej obecnie do rzędu Bucerotiformes (dzioborożcowe). Długość ciała 25-29 cm (w tym dziób 4-5 cm), rozpiętość skrzydeł 44-48 cm, masa ciała 47-87 g. Ubarwienie płoworóżowe z czarno-biało pręgowanym grzbietem i skrzydłami oraz czarnym ogonem z białą przepaską. Na głowie długi ruchliwy czub z czarno zakończonych piór, który rozpościera wachlarzowato w chwilach zaniepokojenia. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce rozpowszechniony, choć niezbyt liczny gatunek lęgowy. Zamieszkuje skraje lasów, łąki z zadrzewieniami, pastwiska. Gniazdo zakłada w dziuplach drzew lub w zakamarkach budynków. W okresie V-VI składa 7-8 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 15-16 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty IV i IX-X, zimuje w Afryce. Pożywienie: duże owady, ich larwy i poczwarki. Liczebność w Polsce szacowana na 10-15 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

dudek
dudek

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
dudek
dudek
dudek

Powiązane hasła

dziupla

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt