(fitopatologia leśna), choroba powodowana przez Thelephora terrestris Ehrh. (Basidiomycota, Basidiomycetes, Thelephorales). Bywa groźna dla siewek i sadzonek w szkółkach (także kontenerowych) oraz dla młodych drzew iglastych w uprawie. Czekoladowe owocniki, miękkie, półkoliste, układające się dachówkowato, na brzegach postrzępione i orzęsione o szarobrunatnym, brodawkowatym hymenoforze, obrastają szyję korzeniową młodych drzew pozbawiając je światła i tlenu. W wyniku czego drzewa zamierają. Rozwojowi grzyba sprzyjają wilgotne warunki środowiska. Thelephora terrestris jest powszechnie występującym gatunkiem szczególnie w uprawach sosnowych, mogącym wchodzić także w związki mikoryzowe z sosną.
Mańka K., 2005. Fitopatologia Leśna. Wydanie VI zmienione i poprawione. PWRiL Warszawa. CABI Bioscience Databases, Index Fungorum, www.speciesfungorum.org