Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

dzięcioł czarny

(zoologia leśna), (łac. Dryocopus martius, ang. Black Woodpecker) ptak z rodziny Picidae (dzięciołowate), rzędu Piciformes (dzięciołowe). Długość ciała 40-46 cm, rozpiętość skrzydeł 67-73 cm, masa ciała 255-374 g. Ubarwienie całe czarne. Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma na głowie czerwoną czapeczkę, a samica tylko czerwoną plamę na potylicy. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje dojrzałe lasy (najchętniej sośniny i buczyny). Gniazduje w dziuplach, które mogą być później wykorzystywane m.in. przez kraskę, gągoła czy siniaka. W okresie IV-V składa 4-6 jaj, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 12-13 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek osiadły. Pożywienie: mrówki i chrząszcze oraz ich larwy. Liczebność w Polsce szacowana na 35-70 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

kraskaczapeczkagągołsiniak

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

dzięcioł czarny
dzięcioł czarny

Rysunki

dzięcioł czarny

Tabele

dzięcioł czarny

Mapy

dzięcioł czarny

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt