(gleboznawstwo leśne), organiczny związek chemiczny stosowany w laboratoriach jako wskaźnik odczynu (pH). Jest to bezbarwna substancja krystaliczna, nierozpuszczalna w wodzie, a rozpuszczalna w alkoholach. Używana jest najczęściej jako 1% bezbarwny roztwór w etanolu. Zmienia formę z bezbarwnej w środowisku kwaśnym lub obojętnym na malinowoczerwoną w środowisku zasadowym.
Lityński T., Jurkowska H., Gorlach E. 1976. Analiza chemiczno rolnicza. PWN.
Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z. 1991. Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin. Instytut Ochrony Środowiska. Warszawa.
Lityński T., Jurkowska H., Gorlach E. 1976. Analiza chemiczno rolnicza. PWN.
Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z. 1991. Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin. Instytut Ochrony Środowiska. Warszawa.