Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

fulmar

Opis
Zdjęcia
Rysunki
Mapy
Zgłoś uwagę

(zoologia leśna, ptaki), (dawniej: petrel, łac. Fulmarus glacialis, ang. Fulmar) ptak z rodziny Procellariidae (burzykowate), rzędu Procellariiformes (rurkonose). Długość ciała 43-52 cm, rozpiętość skrzydeł 101-117 cm, masa ciała 600-900 g. Morski ptak nieco większy od mewy pospolitej o krępej sylwetce z krótszymi i węższymi skrzydłami i krótkim ogonem. Od mew różni się charakterystycznym lotem ślizgowym nad falami ze sztywnymi uderzeniami skrzydeł. Ubarwienie białe z popielatym wierzchem lub całe szare. Dziób gruby z rurkowatymi nozdrzami. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Do Polski zalatuje sporadycznie. Zamieszkuje wybrzeża morskie północnej Europy. Gniazduje na klifach. Pożywienie: zebrane z powierzchni morza drobne zwierzęta i odpadki. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

fulmar
fulmar
fulmar

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
fulmar
fulmar

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt