Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

gajówka

(zoologia leśna, ptaki), (dawniej: pokrzewka ogrodowa, łac. Sylvia borin, ang. Garden Warbler) ptak z rodziny Sylviidae (pokrzewkowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 13-14,5 cm, masa ciała 16-22 g. Ubarwienie wierzchu szare o mysim odcieniu, spodu brudno białawe z płowymi bokami. Słabo zaznaczona brewka, a na bokach szyi bardziej popielata plama. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje brzegi lasów z bujnym podszytem, ogrody. Gniazdo zakłada nisko na krzewach. W okresie V-VI składa 4-5 jaj, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 11-12 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty V i VIII-IX, zimuje w Afryce. Pożywienie: owady i jagody. Liczebność w Polsce szacowana na 300-500 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

gniazdowniki

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

gajówka

Rysunki

gajówka

Tabele

gajówka

Mapy

gajówka

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt