Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

gęś białoczelna

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Anser albifrons, ang. White-fronted Goose) ptak z rodziny Anatidae (kaczkowate), rzędu Anseriformes (blaszkodziobe). Długość ciała 64-78 cm, rozpiętość skrzydeł 130-160 cm, masa ciała 1400-3300 g. Nieco mniejsza od gęsi zbożowej i gęgawy. Ubarwienie podobne do gęsi zbożowej, ale na czole biała plama wokół nasady dzioba, a na brzuchu czarne poprzeczne plamy o różnej grubości. Dziób różowy z białym paznokciem. Młode ptaki nie mają białej plamy na czole, a dziób jest ciemno przybrudzony. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Gniazduje w północnej Eurazji i północnej część Ameryki Północnej. W Polsce spotykany wyłącznie na przelotach. Zwykle tworzy wspólne stada z gęsiami zbożowymi. Zamieszkuje stawy, jeziora, rozległe pastwiska, łąki, ścierniska. Gatunek wędrowny, przeloty III-V i IX-XII, zimuje w zachodniej i południowej Europie oraz Azji Mniejszej, nielicznie także w zachodniej Polsce. Pożywienie: trawy, zboża, nasiona, korzonki. Gatunek łowny. Okres polowań od 1 września do 21 grudnia, a na terenie województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego, wielkopolskiego i dolnośląskiego - do 31 stycznia.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zdjęcia

gęś białoczelna
gęś białoczelna

Rysunki

gęś białoczelna

Tabele

Mapy

gęś białoczelna

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt