Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

gęś mała

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Anser erythropus, ang. Lesser White-fronted Goose) ptak z rodziny Anatidae (kaczkowate), rzędu Anseriformes (blaszkodziobe). Długość ciała 56-66 cm, rozpiętość skrzydeł 115-135 cm, masa ciała 1300-2500 g. Najmniejsza z naszych „szarych” gęsi. Bardzo podobna do gęsi białoczelnej ale mniejsza od niej, o krótszej szyi i okrągłej głowie ze stromym czołem. Dziób krótki i drobny. Biała plama na czole sięga wysoko ponad oczy. Z niewielkiej odległości widoczna żółta obrączka powiekowa. Reszta ubarwienia bardzo podobna do gęsi białoczelnej, ale czarne plamy na brzuchu zwykle mniejsze. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Zamieszkuje północną Eurazję. Do Polski zalatuje sporadycznie. Zamieszkuje stawy, jeziora, rozległe pastwiska, łąki, ścierniska. Gatunek wędrowny, przeloty III-IV i X-XI, zimuje w południowej Europie. Pożywienie: trawy, zboża, nasiona, korzonki. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zdjęcia

Rysunki

gęś mała

Tabele

Mapy

gęś mała

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt