Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

gil

Opis
Zdjęcia
Rysunki
Tabele
Mapy
Zgłoś uwagę

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Pyrrhula pyrrhula, ang. Bullfinch) ptak z rodziny Fringillidae (łuszczaki), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 15,5-17,5 cm, masa ciała 20-38 g. Dziób mocny, krótki, stożkowaty. Na głowie czarna czapeczka obejmująca lico. Wyraźny dymorfizm płciowy. U samca wierzch popielaty, spód różowoczerwony, skrzydła i ogon czarne, pasek na skrzydle i kuper białe. U samicy spód różowobrązowy. W Polsce umiarkowanie rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje głównie bory świerkowe i lasy mieszane. Gniazdo zakłada na drzewach lub krzewach. W okresie V-VII składa 4-5 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 12-14 dni. Wyprowadza dwa lęgi w roku. Gatunek koczujący, zimą wręcz łatwiejszy do obserwacji niż latem. Pożywienie: nasiona, owoce, wiosną bezkręgowce. Liczebność w Polsce szacowana na 50-100 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

gil

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
gil
gil
gil

Powiązane hasła

dymorfizm płciowy

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt