Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

głuszek

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Emberiza cia, ang. Rock Bunting) ptak z rodziny Emberizidae (trznadlowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 15-16,5 cm, masa ciała 21-29 g. Samiec ma popielatą głowę z trzema czarnymi paskami. Pierś i brzuch rdzawobrązowe, wierzch brązowy ciemno plamkowany. Samica podobna, ale barwy bardziej wyblakłe. We wszystkich szatach kuper jest rdzawy. Zamieszkuje tereny otwarte południowej Europy. Do Polski zalatuje wyjątkowo. Pożywienie: nasiona, wiosną owady i pająki. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

głuszek

Tabele

Mapy

głuszek

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt