Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

grubodziób

Opis
Zdjęcia
Rysunki
Tabele
Mapy
Zgłoś uwagę

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Coccothraustes coccothraustes, ang. Hawfinch) ptak z rodziny Fringillidae (łuszczaki), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 16,5-18 cm, masa ciała 46-70 g. Duża głowa, krótka szyja i masywny dziób. Ubarwienie beżowobrązowe z czarnym przodem lica, szarym karkiem, brązowym grzbietem. Na skrzydle białobeżowy pas, a koniec ogona biały. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje lasy liściaste i mieszane, parki (chętnie z grabem). Gniazdo zakłada na drzewach. W okresie V-VI składa 3-5 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 11-13 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III i IX-XI, część osobników zimuje w kraju. Pożywienie: nasiona (potrafi miażdżyć dziobem pestki wiśni czy czeremchy), owoce, wiosną gąsienice. Liczebność w Polsce szacowana na 200-400 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

grubodziób
grubodziób

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
grubodziób
grubodziób
grubodziób

Powiązane hasła

pasek skrzydlowykantarek

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt