(
uboczne użytkowanie lasu), uprawnienie nadawane na mocy rozporządzeń ministra zdrowia przez Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego (szczebel centralny), w zakresie znajomości gatunków grzybów jadalnych w stanie świeżym i przetworzonym (susz, mączka grzybowa, wyciągi z suszu grzybowego, sok z grzybów świeżych) oraz do wystawiania odpowiednich atestów. Zakłady przetwórcze zajmujące się przerobem grzybów mają obowiązek zatrudniania grzyboznawcy.
ŹRÓDŁO (AUTOR)
Rozporządzenie Min. Zdrowia z dn. 17 maja 2011 r. r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. 11.115.672 z dn. 7.06.2011.).