Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

grzyby jadalne

(uboczne użytkowanie lasu), grzyby wytwarzające owocniki nadające się do spożycia, dobre w smaku i nie zawierające szkodliwych substancji dla zdrowia i życia konsumenta. Wyróżnia się  grzyby jadalne dopuszczalne do obrotu oraz zbierane na własny użytek. Szacuje się, że w Polsce występuje ok. 1100 – 1500 gatunków grzybów jadalnych (podczas gdy trujących zaledwie ok. 250); zdecydowana większość spośród nich nie jest wartościowa, ze względu na ograniczone walory smakowe, niewielkie rozmiary, nieodpowiedną konsystencję, zapach, rzadkie występowanie itp. Liczba naprawdę wartościowych, „sprawdzonych” gatunków to jednak co najmniej kilkadziesiąt, podczas gdy powszechnie zbiera się zaledwie kilka – kilkanaście. Niekiedy wyróżnia się grzyby "warunkowo jadalne", tzn. nadające się do spożycia po uprzednim (kilkakrotnym) obgotowaniu i odlaniu wywaru (wbrew powszechnej opinii nie należą do tej grupy tzw. olszówka, czyli krowiak podwinięty, oraz piestrzenica kasztanowata, zwana "babie uszy" - są to ewidentnie niebezpieczne gatunki trujące!) Uwaga: nie ma uniwersalnej metody, która pozwala określić, czy znaleziony grzyb jest jadalny, czy trujący. Stosowana przez niektórych zbieraczy próba smakowa jest zawodna! Najsilniej trujące grzyby (m.in. muchomor zielonawy) nie mają gorzkiego czy też piekącego smaku ani odrażającego zapachu! Jedyną metodą pozwalającą bezpiecznie zbierać grzyby jest precyzyjne oznaczenie gatunku.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Grzywacz A., Staniszewski P., 2003. Wiem, co zbieram w lesie. Oficyna Wydawnicza MULTICO. Warszawa.
Staniszewski P. 2011: Użytkowanie grzybów leśnych – możliwości i zagrożenia. Biblioteczka Leśniczego. Zeszyt 321. Wyd. Świat, Warszawa.

Publikacje powiązane tematycznie

Grochowski W. 1990. Uboczna produkcja leśna. PWN Warszawa.
 

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt