(uboczne użytkowanie lasu), grzyby, których owocniki zawierają niebezpieczne dla życia i zdrowia człowieka związki (m.in. amanitynę, faloidynę, giromitrynę, orelaninę, kwas ibotenowy, muscymol, muskarynę). W Polsce występuje ok. 250 gatunków grzybów trujących, z czego ok. 40 pospolitych (notowanych jako przyczyny zatruć), a zaledwie kilka śmiertelnie trujących. Do najgroźniejszych, wyjątkowo toksycznych dla organizmu człowieka należy muchomor zielonawy (m. sromotnikowy) oraz podobne do niego, biało zabarwione - muchomor jadowity i wiosenny (por. zatrucia grzybami). Do innych grzybów trujących zalicza się niektóre gatunki z rodzajów: czubajeczka, czubajka, dzwonkówka, gąska, grzybówka, hełmówka, krowiak, lejkówka, łysiczka, maślanka, muchomor, piestrzenica, strzępiak, wieruszka, włośnianka i zasłonak.
Grzywacz A., Staniszewski P., 2003. Wiem, co zbieram w lesie. Oficyna Wydawnicza MULTICO. Warszawa.
Staniszewski P. 2011: Użytkowanie grzybów leśnych – możliwości i zagrożenia. Biblioteczka Leśniczego. Zeszyt 321. Wyd. Świat, Warszawa.
Fluck M. Jaki to grzyb? Delta Warszawa 1995.
Grochowski W. 1990.Uboczna produkcja leśna. PWN Warszawa.
Grzywacz A., 1990. Grzyby leśne. PWRiL, Warszawa.