Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

hubara arabska

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Chlamydotis macqueenii, ang. Macqueen's Bustard) ptak z rodziny Otididae (dropie), rzędu Otidiformes (dropie). Długość ciała 55-65 cm, rozpiętość skrzydeł 130-150 cm, masa ciała 1100-2500 g. Zamieszkuje północną Afrykę i zachodnią Azję. Do Polski zalatuje sporadycznie. Pożywienie: rośliny, także bezkręgowce. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

hubara arabska

Tabele

Mapy

hubara arabska

Filmy

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt