Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

jarzębatka

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Sylvia nisoria, ang. Barred Warbler) ptak z rodziny Sylviidae (pokrzewkowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 15,5-17 cm, masa ciała 22-28 g. Ubawienie wierzchu ciała szare z jaśniejszymi obrzeżeniami piór tworzącymi delikatny łuskowany wzór. Białe zakończenia pokryw skrzydłowych tworzą dwa paski na skrzydle. Spód faliście prążkowany na białym tle. Tęczówka jaskrawożółta. Młode ptaki jednolite, bez prążkowania. W Polsce umiarkowanie rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje zakrzaczone brzegi lasów, zakrzaczone łąki. Gniazdo zakłada na krzewach. W okresie V-VI składa 4-5 jaj, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 12-13 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty IV-V i VIII-IX, zimuje w Afryce. Pożywienie: owady i jagody. Liczebność w Polsce szacowana na 20-50 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

gniazdowniki

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

jarzębatka

Tabele

jarzębatka

Mapy

jarzębatka

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt