Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

jaskółka rudawa

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Cecropis daurica, ang. Red-rumped Swallow) ptak z rodziny Hirundinidae (jaskółkowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 14-19 cm (w tym wydłużone sterówki 3-5) cm, masa ciała 15-28 g. Bardzo przypomina dymówkę. Różni się od niej rudawą plamą na kuprze i rdzawym karkiem i policzkami. Na wierzchu głowy granatowa czapeczka. Spód ciała płowy z delikatnym kreskowaniem. Pokrywy podogonowe i ogon czarne. Brak dymorfizmu płciowego. Gniazduje w południowej Europie. Do Polski zalatuje sporadycznie. Zamieszkuje tereny otwarte. Pożywienie: drobne owady latające. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

dymówkakreskowanie

Zdjęcia

Rysunki

jaskółka rudawa

Tabele

Mapy

jaskółka rudawa

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt