Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

jastrząb

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Accipiter gentilis, ang. Goshawk) ptak z rodziny Accipitridae (jastrzębiowate), rzędu Accipitriformes (szponiaste). Wyraźny dymorfizm płciowy (samica zdecydowanie większa od samca). Długość ciała samca 49-56 cm, samicy 58-64 cm, rozpiętość skrzydeł samca 90-105 cm, samicy 108-120 cm, masa ciała 520-1330 g. Ubarwienie szarobrunatne z wierzchu, białe od spodu z gęstymi, ciemnymi prążkami, ogon szeroko pręgowany. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje wszelkiego typu lasy. Gniazdo zakłada na drzewach. W okresie IV-VI składa 3-4 jaja, które wysiaduje wyłącznie samica przez 35-38 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek osiadły. Pożywienie: ptaki wielkości gołębia, rzadziej ssaki (wiewiórka). Poluje najczęściej z zasiadki, rzadziej krąży. Potrafi uchwycić ofiarę nawet w pościgu wśród gałęzi. Liczebność w Polsce szacowana na 5-10 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą i dodatkowym zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zdjęcia

jastrząb

Rysunki

jastrząb

Tabele

jastrząb

Mapy

jastrząb

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt