Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

jenot

(łowiectwo), (łac. Nyctereutes Procyonoides) - zwierzę drapieżne, wszystkożerne o szerokim spektrum zjadanego pokarmu. W skład jego diety wchodzą gryzonie, ptaki i ich jaja, płazy, gady, ryby, mięczaki, owady, padlina. Zjadają również pokarm roślinny. Aktywne głównie w porze nocnej. Dzień spedzają w schronieniu - najczęsciej norach, które zajmują po innych drapieżnikach. Okres godowy trwa od stycznia do kwietnia.
ŹRÓDŁO (AUTOR)
Jan Błaszczyk

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt