Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

jeż zachodni

(zoologia leśna, ssaki), (Erinaceus europaeus Linnaeus, 1758) przedstawiciel rodziny jeżowate Erinaceidae. Długość ciała 18-31 cm, masa 260-1400 g. Na grzbiecie kolce, na piersi brązowa, szara lub szarobrązowa plama. Długość czaszki 49-62 mm. Zębów 36, wzór zębowy 3133/3123. Pokarm: głównie owady, ślimaki i dżdżownice, ponadto płazy, gady, młode ssaki, padlina, rzadziej pokarm roślinny. Zamieszkuje brzegi lasów liściastych i mieszanych, ogrody i parki. Gniazdo w ziemi, pod korzeniami drzew, kupami gałęzi. Gniazdo z liści, mchu i trawy. Ruja III-VIII, młode rodzą się w IV-IX. Liczba miotów w roku: 1-2, liczba młodych w miocie: 2-10. Aktywny o zmierzchu i i w nocy. Zimą śpi (XI-III). Występuje w zachodniej części Polski. Objęty ochroną gatunkową czynną.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Pucek Z. 1984. Rząd: owadożerne - Insectivora. W: Z. Pucek (red.) Klucz do oznaczania ssaków Polski. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Kowalski K., Krzanowski A., Kubiak H., Rzebik-Kowalska B., Sych L. 1973. Mały słownik zoologiczny. Ssaki. Wiedza Powszechna, Warszawa.
Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Rozporządzenie ministra środowiska z dnia 12 października 2011 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt. D.U. 2011 nr 237 poz. 1419

Publikacje powiązane tematycznie

Mitchell-Jones A. J., Amori G., Bogdanowicz W., Krystufek B., Reijnders P. J. H., Spitzenberger E., Stubbe M., Thissen J. B., Vohralik V., Zima J. (eds.) 1999. Atlas of European mammals. Academic Press, London. 
Serafiński W. 1956. Jeże. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt