Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

kapturka

Opis
Zdjęcia
Rysunki
Tabele
Mapy
Zgłoś uwagę

(zoologia leśna, ptaki), (dawniej: pokrzewka czarnołbista, łac. Sylvia atricapilla, ang. Blackcap) ptak z rodziny Sylviidae (pokrzewkowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 13,5-15 cm, masa ciała 16-25 g. Ubarwienie popielate, spód ciała jaśniejszy. Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec wyróżnia się czarną, a samica rdzawobrązową czapeczką. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje parki i lasy, najchętniej liściaste i mieszane z bujnym podszytem, unika monotonnych borów. Gniazdo zakłada nisko na krzewach. W czerwcu składa 4-5 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 10-16 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty IV i VIII-X, zimuje w zachodniej Europie i basenie Morza Śródziemnego. Pożywienie: owady i jagody. Liczebność w Polsce szacowana na 1200000-2000000 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

kapturka
kapturka
kapturka

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
kapturka
kapturka
kapturka

Powiązane hasła

dymorfizm płciowy

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt