(ekologia lasu, podstawowe pojęcia z zakresu ekologii), [łac. consumptio = spożycie], poziom troficzny biocenozy składający się z organizmów heterotroficznych, wykorzystujących bezpośrednio lub pośrednio energię zgromadzoną w związkach organicznych wytworzonych przez producentów. W ich obrębie wyróżnia się organizmy żywiące się producentami – są to tzw. konsumenci I rzędu (lub roślinożercy) oraz drapieżców (konsumenci II rzędu i wyższych rzędów), dla których źródło pokarmu stanowią konsumenci I rzędu (lub odpowiednio wyższych rzędów).
Łabno G. (2006): Ekologia. Słownik encyklopedyczny. Wydawnictwo Europa, Wrocław.
Krebs Ch. J. (2011): Ekologia. Eksperymentalna analiza rozmieszczenia i liczebności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.;
Mackenzie A., Ball A.S., Virdee S.R. (2005): Ekologia. Krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.;
Odum E. P. (1982): Podstawy ekologii. PWRiL, Warszawa.;
Weiner J. (2003): Życie i ewolucja biosfery. Podręcznik Ekologii Ogólnej. PWN, Warszawa.