Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

kopciuszek

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Phoenicurus ochruros, ang. Black Redstart) ptak z rodziny Muscicapidae (muchołówkowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 13-14,5 cm, masa ciała 13-20 g. Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec jest ciemnoszary z czarną twarzą, gardłem i piersią oraz białą wstawką na lotkach drugorzędowych. Ogon i kuper rdzawe, tylko środkowe sterówki czarne. Samica ciemnoszara z wyjątkiem rudego ogona. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje osiedla, wsie, tereny ruderalne. Gniazdo zakłada na budynkach, czasem w półdziuplach na drzewach, zajmuje też półotwarte skrzynki lęgowe. W okresie IV-VI składa 4-6 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 13-17 dni. Wyprowadza dwa lęgi w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III-IV i VII-IX, zimuje w zachodniej Europie i basenie Morza Śródziemnego. Pożywienie: drobne bezkręgowce, nasiona, także jagody. Liczebność w Polsce szacowana na 250-400 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

kopciuszek
kopciuszek

Rysunki

kopciuszek

Tabele

kopciuszek

Mapy

kopciuszek

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt