Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

kormoran czubaty

(zoologia leśna), (łac. Phalacrocorax aristotelis, ang. Shag) ptak z rodziny Phalacrocoracidae (kormorany), zaliczanej obecnie do rzędu Pelecaniformes (pelikanowe). Długość ciała 68-78 cm, rozpiętość skrzydeł 95-110 cm, masa ciała 1800-2100 g. Mniejszy od kormorana o bardziej smukłej sylwetce z cieńszą szyją. Dziób mniejszy i smuklejszy z żółtymi zajadami. Upierzenie czarne z zielonym połyskiem. W szacie godowej na czole pęk zakręconych piór. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Młode ptaki mają rozjaśniony spód ciała i jaśniejszym pasem na pokrywach skrzydłowych. Zamieszkuje wybrzeża Morza Śródziemnego i Atlantyku. Do Polski zalatuje sporadycznie. Żywi się wyłącznie rybami. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

kormoran czubaty

Tabele

Mapy

kormoran czubaty

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt