Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

kos

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Turdus merula, ang. Blackbird) ptak z rodziny Turdidae (drozdy), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 23,5-29 cm, masa ciała 80-125 g. Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ubarwiony czarno i z pomarańczowym dziobem. Samica brunatna, plamkowana od spodu. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje lasy i parki z podszytem. Gniazdo zakłada na krzewach lub na drzewach. W okresie IV-VI składa 3-5 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 12-14 dni. Wyprowadza 2-3 lęgi w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III-IV i X-XI, część osobników zimuje w kraju. Pożywienie: owady, dżdżownice, jagody. Liczebność w Polsce szacowana na 1-2 miliony par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

dymorfizm płciowy

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

kos
kos
kos

Rysunki

kos

Tabele

kos

Mapy

kos

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt