Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

Łasica

Łasica Mustela nivalis niewielki ssak z rzędu drapieżnych, rodziny łasicowatych. Występuje powszechnie w Ameryce Północnej, Euroazji oraz północnej Afryce. Gatunek został również introdukowany do Nowej Zelandii i na inne wyspy. W Polsce występują dwa podgatunki: Mustela nivalis nivalis oraz Mustea nivalis vulgaris różniące się masą ciała oraz zasięgiem występowania. Ssak ten zasiedla szerokie spektrum środowisk od lasów po agrocenozy, tereny wysokogórskie i większe parki miejskie. Łasica jest drapieżnikiem wyspecjalizowanym w polowaniu na drobne gryzonie (norniki, myszy). Liczebność populacji jest bardzo zmienna w poszczególnych latach i związana z dostępnością pokarmu. Łasica stanowi pokarm większych drapieżników zarówno ptaków, jak i ssaków. Egzystencja gatunku nie jest zagrożona, w Polsce łasica objęta jest częściową ochrona gatunkową. 

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Autor: dr Jakub Gryz

 

http://www.iop.krakow.pl/Ssaki/gatunek/112

Publikacje powiązane tematycznie

Sumiński P., Romanowski J., Goszczyński J. 1993. Ssaki Drapieżne Europy. PWRiL, Warszawa.
Pucek Z. (red.) 1984. Klucz do oznaczania ssaków Polski. PWN, Warszawa.
King C.M., Powell R.A. 2006. The Natural History of Weasels and Stoats: Ecology, Behavior, and Management. Oxford University Press, Oxford.

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Hasło dodane 2019-11-22 przez Administratora Encyklopedii Leśnej
Kontakt

Szybki kontakt