Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

lerka

(zoologia leśna, ptaki), (dawniej: skowronek borowy, łac. Lullula arborea, ang. Woodlark) ptak z rodziny Alaudidae (skowronki), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 13,5-15 cm, masa ciała 23-35 g. Wierzch ciała brązowoszary, brunatno plamkowany, spód szarawy z mocno kreskowaną piersią. Na głowie długie białawe brwi i rudawe, ciemno ograniczone policzki. Na brzegu skrzydeł czarno-biała plama. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje obrzeża borów, uprawy leśne. Gniazdo zakłada na ziemi. W okresie III-VII składa 3-5 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 12-15 dni. Wyprowadza dwa lęgi w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III-IV i IX-XI, zimuje w zachodniej Europie i basenie Morza Śródziemnego. Pożywienie: wiosną owady i pająki, zimą nasiona. Liczebność w Polsce szacowana na 50-80 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

kreskowanie

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

lerka

Rysunki

lerka

Tabele

lerka

Mapy

lerka

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt