(
uboczne użytkowanie lasu), gatunki roślin leśnych (
krzewinki, krzewy, drzewa) dostarczające jadalnych owoców, służących do bezpośredniego spożycia w stanie świeżym lub po utrwaleniu (np. po suszeniu, zamrażaniu, pasteryzacji) albo po przetworzeniu (soki, dżemy, wina i. in.). Wiele gatunków owoców leśnych wlicza się do ziół leczniczych, ze względu na zawartość ciał czynnych. Do najważniejszych leśnych roślin owocodajnych należą:
borówka czernica, malina, jeżyna,
poziomka i
borówka brusznica. Baza owocodajnych gatunków leśnych (dziko rosnących) jest uzupełniana uprawą plantacyjną, głównie bzu czarnego oraz wielu gatunków i odmian róż. Owoce leśne zaliczane są do "kolorowych", co podnosi ich atrakcyjność. Wielkość skupu owoców wynosi w ostatnich latach ok. 13 tys
ton/rok.
ŹRÓDŁO (AUTOR)
Barszcz A. 2011. Surowce leśne. Materiały do wykładów. KULiD, UR Kraków.