Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

lodowiec

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Gavia immer, ang. Great Northern Loon) ptak z rodziny Gaviidae (nury), rzędu Gaviiformes (nury). Długość ciała 73-88 cm (plus nogi ok. 13), rozpiętość skrzydeł 122-148 cm, masa ciała 3,6-4,5 kg. Wyraźny polifenizm (występowanie u obu płci barwniejszej szaty godowej i skromniejszej spoczynkowej). W szacie godowej głowa i szyja czarne, na bokach szyi czarno-biało prążkowana półobroża. Na grzbiecie czarno-biała szachownica. W szacie spoczynkowej i młodocianej wierzch głowy i tył szyi są czarniawe, podobnie jak półobroża u nasady szyi. Wierzch z łuskowanym, szarym rysunkiem. Pochodzi z Ameryki Północnej. Do Polski zalatuje sporadycznie, spotykany głównie na wodach morskich. Pożywienie: głównie ryby, rzadziej skorupiaki i mięczaki. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

półobrożapolifenizm

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

Rysunki

lodowiec

Tabele

Mapy

lodowiec

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt