Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

lodówka

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Clangula hyemalis, ang. Long-tailed Duck) ptak z rodziny Anatidae (kaczkowate), rzędu Anseriformes (blaszkodziobe). Długość ciała 39-47 cm (plus wydłużone sterówki samca 10-15 cm), rozpiętość skrzydeł 65-82 cm, masa ciała 600-900 g. Skomplikowane pierzenie daje co najmniej trzy różne szaty rocznie. Przebywające u nas zimą samce noszą szaro-białe upierzenie z kontrastowymi z czarną plamą na piersi i pasem biegnącym przez środek grzbietu. Głowa z płowo-czarnymi bokami i białym wierzchem. Ubarwienie samicy zimą jest zmienne, brunatno-szaro-białe. Na wiosnę samce ma czarnobrunatny przód ciała z białymi bokami i rdzawym wzorem na wierzchu. Samica jest bardziej brązowa. We wszystkich szatach samic ma wydłużone sterówki oraz czarny i różowy dziób. Gniazduje w północnej Eurazji i północnej części Ameryki Północnej. Zamieszkuje głównie wybrzeża morskie i arktyczne rozlewiska. W Polsce spotykana wyłącznie w okresie pozalęgowym. Gatunek wędrowny, przeloty X-IV, część osobników zimuje w kraju. Jest najliczniej zimującą kaczką na naszych wodach przybrzeżnych Bałtyku. Pożywienie: skorupiaki i mięczaki morskie, głównie zebrane z dna. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB

Zdjęcia

lodówka
lodówka

Rysunki

lodówka

Tabele

Mapy

lodówka

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY
Kontakt

Szybki kontakt