Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

Łoś

(łowiectwo), (łac. Alces Alces) największy przedstawiciel jeleniowatych. Samiec - byk, samica klępa albo łosza, młode - cielę. Najliczniej występuje w północno-wschodniej Polsce. Żyją samotnie lub w niewielkich ugrupowaniach. W lecie żywi się trawami, roślinami zielnymi oraz pędami i liściami drzew. Zimą w jego diecie dominują pędy drzew liściastych i iglastych oraz kora drzew. W nadmiernym zagęszczeniu powoduje dotkliwe straty w gospodarce leśnej i ogryzając drzewka sosny. Okres godowy (bukowisko) przypada na wrzesień, niekiedy rozpoczyna się już pod koniec sierpnia. W czasie bukowiska byki wydaja charakterystyczny głos nazywany stękaniem. Samiec nie gromadzi haremu, pozostając przy klępie przez okres jej rui, po czym poszukuje kolejnej rujnej samicy. Rujne samice wabią byki przeciagłym głosem, słyszalnym z kilku kilometrów.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Jan Błaszczyk

Zdjęcia

Łoś Fot. J. Gryz

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt